Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/332431
Type: DISSERTAÇÃO DIGITAL
Degree Level: Mestrado
Title: O amor pelo gosto : sobre a gastronomia e os food trucks na cidade de São Paulo
Title Alternative: The love of taste : about gastronomy and food trucks in the city of São Paulo
Author: Ferreira, Talitha Alessandra, 1985-
Advisor: Nicolau Netto, Michel, 1978-
Abstract: Resumo: Considerando a gastronomia como um campo social, cujos limites e pertencimentos se estabelecem sob modos próprios de legitimação, essa pesquisa intenta refletir sobre alguns dos seus expressivos e atuais movimentos de expansão. Esses movimentos podem ser observados, por exemplo, no aumento da oferta de cursos superiores para a atuação profissional nessa área, na existência de diversos programas que trazem a temática da gastronomia nas diferentes mídias e na crescente aparição e circulação dos food trucks nas ruas. É sobre estes últimos que desdobraremos mais atenções, evidenciando o fato de que, a exemplo da cidade de São Paulo, os food trucks circulam de modo desigual e pouco aparecem nas periferias da cidade. Frente a esse cenário, nossa investigação discorrerá sobre a estratificação social e simbólica da cidade, sobrepondo à gastronomia dos food trucks a produção e circulação de outros bens culturais desigualmente distribuídos em seus distritos. Mediante tais intenções, essa pesquisa conta com revisão e busca de referenciais teóricos diversos que possam auxiliar a reflexão proposta, bem como com dois momentos de trabalho de campo, nos moldes de observação participante, realizados nos meses de abril e dezembro de 2017 em São Paulo, considerada uma 'capital mundial da gastronomia"

Abstract: Considering gastronomy as a social field, wich boundaries and belongings are established under proper modes of legitimation, this research intends to reflect on some of its expressive and currents movements of expansion. These movements can be observed, for example, in the increasing offer of higher courses for professional acting in this area, in the current existence of several programs that bring the theme of gastronomy in different media and in the increasing appearance and circulation of food trucks in the streets. We will develop more attention on these last elements, evidencing the fact that, like in the streets of São Paulo, food trucks circulate in an uneven way and do not appear in the peripheries of the city. Facing this scenario, our investigation will discuss the social and symbolic stratification of this city, by overlapping the food trucks¿ gastronomy with the production and circulation of other cultural goods unequally distributed in its districts. Through these intentions, this research counts on diverse theoretical references that support the proposal of this reflection, as well with two field work moments, in participant observation molds, carried out in April and December of 2017 in São Paulo, a `world capital of gastronomy¿
Subject: Gastronomia
Desigualdade social
Food trucks - São Paulo (SP)
Language: Português
Editor: [s.n.]
Citation: FERREIRA, Talitha Alessandra. O amor pelo gosto: sobre a gastronomia e os food trucks na cidade de São Paulo. 2018. 1 recurso online (259 p.). Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Instituto de Filosofia e Ciências Humanas, Campinas, SP.
Date Issue: 2018
Appears in Collections:IFCH - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Ferreira_TalithaAlessandra_M.pdf4.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.