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dc.contributor.CRUESPUniversidade Estadual de Campinaspt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.titleHIGH PRESSURE PHASE EQUILIBRIUM: PREDICTION OF ESSENTIAL OIL SOLUBILITYpt_BR
dc.contributor.authorCARDOZO-FILHO, Lúciopt_BR
dc.contributor.authorWOLFF, Fredpt_BR
dc.contributor.authorMEIRELES, M. Angela A.pt_BR
unicamp.authorCARDOZO-FILHO, Lúciopt_BR
unicamp.authorWOLFF, Fredpt_BR
unicamp.authorMEIRELES, M. Angela A. Universidade Estatual de Campinaspt_BR
dc.subjectÓleo essencialpt_BR
dc.subjectequilíbrio de fasespt_BR
dc.subjectextração supercríticapt_BR
dc.subjectPeng-Robinsonpt_BR
dc.subjectSoave-Redlich-Kwongpt_BR
dc.subjectEssential oilpt_BR
dc.subjectphase equilibriapt_BR
dc.subjectsupercritical extractionpt_BR
dc.subjectPeng-Robinsonpt_BR
dc.subjectSoave-Redlich-Kwongpt_BR
dc.description.abstractThis work describes a method to predict the solubility of essential oils in supercritical carbon dioxide. The method is based on the formulation proposed in 1979 by Asselineau, Bogdanic and Vidal. The Peng-Robinson and Soave-Redlich-Kwong cubic equations of state were used with the van der Waals mixing rules with two interaction parameters. Method validation was accomplished calculating orange essential oil solubility in pressurized carbon dioxide. The solubility of orange essential oil in carbon dioxide calculated at 308.15 K for pressures of 50 to 70 bar varied from 1.7± 0.1 to 3.6± 0.1 mg/g. For same the range of conditions, experimental solubility varied from 1.7± 0.1 to 3.6± 0.1 mg/g. Predicted values were not very sensitive to initial oil composition.en
dc.description.abstractEste trabalho descreve uma metodologia para o cálculo da solubilidade de óleos essenciais em dióxido de carbono a altas pressões baseada na formulação proposta em 1979 por Asselineau, Bogdanic e Vidal. Foram utilizadas as equações cúbicas de estado de Peng-Robinson e Soave-Redlich-Kwong com regras de mistura de van der Waals com dois parâmetros de interação. O cálculo da solubilidade do óleo essencial de laranja em dióxido de carbono pressurizado foi usado para validação do método. A solubilidade calculada a 308,15 K para pressões entre 50 e 70 bar variou entre 1,5 e 4,1 mg/g. Valores experimentais para as mesmas condições variam entre 1,7± 0.1 a 3,6± 0.1 mg/g. Os valores preditos não são muito sensíveis à composição inicial do óleo essencial.pt
dc.relation.ispartofFood Science and Technology (Campinas)pt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentospt_BR
dc.date.issued1997-12-01pt_BR
dc.identifier.citationFood Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 4, p. 485-488, 1997.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.description.firstpage485pt_BR
dc.description.lastpage488pt_BR
dc.rightsabertopt_BR
dc.sourceSciELOpt_BR
dc.identifier.issn0101-2061pt_BR
dc.identifier.idScieloS0101-20611997000400027pt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0101-20611997000400027pt_BR
dc.identifier.urlhttp://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000400027pt_BR
dc.identifier.urlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400027pt_BR
dc.date.available2014-07-18T13:46:45Z
dc.date.available2015-11-26T11:40:48Z-
dc.date.accessioned2014-07-18T13:46:45Z
dc.date.accessioned2015-11-26T11:40:48Z-
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2014-07-18T13:46:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 1997-12-01en
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dc.identifier.urihttp://www.repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/31329
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