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http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/31329
Type: | Artigo de periódico |
Title: | HIGH PRESSURE PHASE EQUILIBRIUM: PREDICTION OF ESSENTIAL OIL SOLUBILITY |
Author: | CARDOZO-FILHO, Lúcio WOLFF, Fred MEIRELES, M. Angela A. |
Abstract: | This work describes a method to predict the solubility of essential oils in supercritical carbon dioxide. The method is based on the formulation proposed in 1979 by Asselineau, Bogdanic and Vidal. The Peng-Robinson and Soave-Redlich-Kwong cubic equations of state were used with the van der Waals mixing rules with two interaction parameters. Method validation was accomplished calculating orange essential oil solubility in pressurized carbon dioxide. The solubility of orange essential oil in carbon dioxide calculated at 308.15 K for pressures of 50 to 70 bar varied from 1.7± 0.1 to 3.6± 0.1 mg/g. For same the range of conditions, experimental solubility varied from 1.7± 0.1 to 3.6± 0.1 mg/g. Predicted values were not very sensitive to initial oil composition. Este trabalho descreve uma metodologia para o cálculo da solubilidade de óleos essenciais em dióxido de carbono a altas pressões baseada na formulação proposta em 1979 por Asselineau, Bogdanic e Vidal. Foram utilizadas as equações cúbicas de estado de Peng-Robinson e Soave-Redlich-Kwong com regras de mistura de van der Waals com dois parâmetros de interação. O cálculo da solubilidade do óleo essencial de laranja em dióxido de carbono pressurizado foi usado para validação do método. A solubilidade calculada a 308,15 K para pressões entre 50 e 70 bar variou entre 1,5 e 4,1 mg/g. Valores experimentais para as mesmas condições variam entre 1,7± 0.1 a 3,6± 0.1 mg/g. Os valores preditos não são muito sensíveis à composição inicial do óleo essencial. |
Subject: | Óleo essencial equilíbrio de fases extração supercrítica Peng-Robinson Soave-Redlich-Kwong Essential oil phase equilibria supercritical extraction Peng-Robinson Soave-Redlich-Kwong |
Editor: | Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos |
Citation: | Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 4, p. 485-488, 1997. |
Rights: | aberto |
Identifier DOI: | 10.1590/S0101-20611997000400027 |
Address: | http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000400027 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400027 |
Date Issue: | 1-Dec-1997 |
Appears in Collections: | Unicamp - Artigos e Outros Documentos |
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