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dc.contributor.CRUESPUniversidade Estadual de Campinaspt_BR
dc.typeArtigo de periódicopt_BR
dc.titleCOMPARISON OF GINGER (Zingiber officiale Roscoe) OLEORESIN OBTAINED WITH ETHANOL AND ISOPROPANOL WITH THAT OBTAINED WITH PRESSURIZED CO2pt_BR
dc.contributor.authorNOBREGA, Lia P.pt_BR
dc.contributor.authorMONTEIRO, Alcilene Rpt_BR
dc.contributor.authorMEIRELES, M. Angela A.pt_BR
dc.contributor.authorMARQUES, Marcia O. Mpt_BR
unicamp.authorNOBREGA, Lia P. Universidade Estatual de Campinaspt_BR
unicamp.authorMONTEIRO, Alcilene R Universidade Estatual de Campinaspt_BR
unicamp.authorMEIRELES, M. Angela A. Universidade Estatual de Campinaspt_BR
unicamp.authorMARQUES, Marcia O. Mpt_BR
dc.subjectÓleo essencialpt_BR
dc.subjectoleoresinapt_BR
dc.subjectgengibrept_BR
dc.subjectextração com solventept_BR
dc.subjectextração supercríticapt_BR
dc.subjectEssential oilpt_BR
dc.subjectoleoresinpt_BR
dc.subjectgingerpt_BR
dc.subjectsolvent extractionpt_BR
dc.subjectsupercritical extractionpt_BR
dc.description.abstractGinger (Zingiber officinale Roscoe) belongs to the Zingiberacea family. It is a spice of great commercial importance. In this work ginger oleoresin was obtained with ethanol, isopropanol and liquid carbon dioxide. The chemical compositions of the extract were compared with each other. All oleoresin samples had monoterpenes and sesquiterpenes. Carboxylic acids were found in organic solvent extracts for an extraction time of 2 hours. The component responsible the for pungent characteristic of the oleoresin, gingerois, were detected in samples obtained with organic solvent for extraction times of 6 hours and in samples obtained with CO2 liquid for extraction times of 2 hours.en
dc.description.abstractO gengibre (Zingiber officinale Roscoe) pertence à família Zingiberacea. É uma especiaria de grande importância comercial. Neste trabalho realizou-se extrações da oleoresina de gengibre com etanol, isopropanol e dióxido de carbono líquido e comparou-se a composição química de cada um dos extratos. A oleoresina obtida tem componentes das classes dos monoterpenos e sesquiterpenos em todas as amostras. Ácidos carboxílicos foram encontrados nos extratos obtidos com solvente orgânico, quando o tempo de extração foi de 2 horas. Os componentes que dão a característica pungente à oleoresina, os gingerois, foram detectados nas amostras obtidas com solvente orgânico, quando o tempo de extração foi de 6 horas e, nas amostras obtidas com CO2 líquido, com 2 horas de extração.pt
dc.relation.ispartofFood Science and Technology (Campinas)pt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentospt_BR
dc.date.issued1997-12-01pt_BR
dc.identifier.citationFood Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 4, p. 408-412, 1997.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.description.firstpage408pt_BR
dc.description.lastpage412pt_BR
dc.rightsabertopt_BR
dc.sourceSciELOpt_BR
dc.identifier.issn0101-2061pt_BR
dc.identifier.idScieloS0101-20611997000400013pt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0101-20611997000400013pt_BR
dc.identifier.urlhttp://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000400013pt_BR
dc.identifier.urlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400013pt_BR
dc.date.available2014-07-18T13:46:08Z
dc.date.available2015-11-26T11:40:40Z-
dc.date.accessioned2014-07-18T13:46:08Z
dc.date.accessioned2015-11-26T11:40:40Z-
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2014-07-18T13:46:08Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 1997-12-01en
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dc.identifier.urihttp://www.repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/31326
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