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http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/31326
Type: | Artigo de periódico |
Title: | COMPARISON OF GINGER (Zingiber officiale Roscoe) OLEORESIN OBTAINED WITH ETHANOL AND ISOPROPANOL WITH THAT OBTAINED WITH PRESSURIZED CO2 |
Author: | NOBREGA, Lia P. MONTEIRO, Alcilene R MEIRELES, M. Angela A. MARQUES, Marcia O. M |
Abstract: | Ginger (Zingiber officinale Roscoe) belongs to the Zingiberacea family. It is a spice of great commercial importance. In this work ginger oleoresin was obtained with ethanol, isopropanol and liquid carbon dioxide. The chemical compositions of the extract were compared with each other. All oleoresin samples had monoterpenes and sesquiterpenes. Carboxylic acids were found in organic solvent extracts for an extraction time of 2 hours. The component responsible the for pungent characteristic of the oleoresin, gingerois, were detected in samples obtained with organic solvent for extraction times of 6 hours and in samples obtained with CO2 liquid for extraction times of 2 hours. O gengibre (Zingiber officinale Roscoe) pertence à família Zingiberacea. É uma especiaria de grande importância comercial. Neste trabalho realizou-se extrações da oleoresina de gengibre com etanol, isopropanol e dióxido de carbono líquido e comparou-se a composição química de cada um dos extratos. A oleoresina obtida tem componentes das classes dos monoterpenos e sesquiterpenos em todas as amostras. Ácidos carboxílicos foram encontrados nos extratos obtidos com solvente orgânico, quando o tempo de extração foi de 2 horas. Os componentes que dão a característica pungente à oleoresina, os gingerois, foram detectados nas amostras obtidas com solvente orgânico, quando o tempo de extração foi de 6 horas e, nas amostras obtidas com CO2 líquido, com 2 horas de extração. |
Subject: | Óleo essencial oleoresina gengibre extração com solvente extração supercrítica Essential oil oleoresin ginger solvent extraction supercritical extraction |
Editor: | Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos |
Citation: | Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 4, p. 408-412, 1997. |
Rights: | aberto |
Identifier DOI: | 10.1590/S0101-20611997000400013 |
Address: | http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000400013 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400013 |
Date Issue: | 1-Dec-1997 |
Appears in Collections: | Unicamp - Artigos e Outros Documentos |
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