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http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/31315
Type: | Artigo de periódico |
Title: | THE EFFECTIVE DIFFUSIVITY OF CLOVE(Eugenia caryophyllus) ESSENTIAL OIL IN PRESSURIZED CO2 |
Author: | ZAPATA NOREÑA, Caciano MEIRELES, M. Angela A. |
Abstract: | The effective diffusivity of clove essential oil in subcritical liquid CO2 was estimated. The experimental apparatus employed was a fixed-bed extractor. The fixed bed was formed with grounded (mesh -32 + 65) and compacted clove buds which were considered a solid element. The effective diffusion coefficient was evaluated by fitting the experimental concentration profile to the unsteady state mass balance equation for unidirectional diffusion in a finite solid medium. The diffusion coefficient was related to the concentration of oil in the solid by an exponential function. The estimated values of the effective diffusion coefficient varied from 3.64 to 5.22x10-10 m2/s. The average relative errors were lower than 3.1%. O coeficiente de difusão efetivo do óleo essencial de cravo-da-índia em CO2 líquido subcrítico foi estimado. O equipamento experimental usado foi um extrator de leito fixo. O leito fixo foi formado por cravo-da-índia moído (mesh -32 + 65) e compactado, sendo assim considerado como um meio sólido. O coeficiente de difusão efetivo foi estimado pelo ajuste do perfil de concentração experimental à equação de balanço de massa em estado transiente, para difusão unidirecional em um meio sólido. A dependência do coeficiente de difusão com a concentração de óleo no sólido, foi descrita por uma função exponencial. O coeficiente de difusão determinado variou de 3,64 a 5,22x10-10m2/s. Os erros médios relativos foram menores do que 3,1%. |
Subject: | Difusividade mássica transferência de massa diferenças finitas óleo essencial de cravo-da-índia extração supercrítica Diffusion coefficient mass transfer finite difference clove essential oil supercritical extraction |
Editor: | Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos |
Citation: | Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 17, n. 4, p. 393-398, 1997. |
Rights: | aberto |
Identifier DOI: | 10.1590/S0101-20611997000400010 |
Address: | http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000400010 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400010 |
Date Issue: | 1-Dec-1997 |
Appears in Collections: | Unicamp - Artigos e Outros Documentos |
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