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Type: Artigo de periódico
Title: The influence of freezing rates on bovine pericardium tissue Freeze-drying
Author: BORGOGNONI, Camila Figueiredo
TATTINI JUNIOR, Virgilio
AYROSA, Ana Maria Irene Bartolomeu
POLAKIEWICZ, Bronislaw
LEIRNER, Adolfo Alberto
MAIZATO, Marina Junko Shiotsu
HIGA, Olga Zazuco
BEPPU, Marisa Masumi
PITOMBO, Ronaldo Nogueira de Moraes
Abstract: The bovine pericardium has been used as biomaterial in developing bioprostheses. Freeze-drying is a drying process that could be used for heart valve's preservation. The maintenance of the characteristics of the biomaterial is important for a good heart valve performance. This paper describes the initial step in the development of a bovine pericardium tissue freeze-drying to be used in heart valves. Freeze-drying involves three steps: freezing, primary drying and secondary drying. The freezing step influences the ice crystal size and, consequently, the primary and secondary drying stages. The aim of this work was to investigate the influence of freezing rates on the bovine pericardium tissue freeze-drying parameters. The glass transition temperature and the structural behaviour of the lyophilized tissues were determined as also primary and secondary drying time. The slow freezing with thermal treatment presented better results than the other freeze-drying protocols.
O pericárdio bovino é um material utilizado na fabricação de biopróteses. A liofilização é um método de secagem que vem sendo estudado para a conservação de válvulas cardíacas. A preservação das características do biomaterial é de fundamental importância no bom funcionamento das válvulas. Este artigo é a primeira etapa do desenvolvimento do ciclo de liofilização do pericárdio bovino. Liofilização é o processo de secagem no qual a água é removida do material congelado por sublimação e desorção da água incongelável, sob pressão reduzida. O congelamento influencia o tamanho do cristal de gelo e, consequentemente, a secagem primária e secundária. O objetivo deste estudo foi verificar a influência das taxas de congelamento nos parâmetros de liofilização do pericárdio bovino. Determinou-se a temperatura de transição vítrea e o comportamento estrutural do pericárdio bovino liofilizado. Determinou-se o tempo da secagem primária e secundária. O protocolo de liofilização utilizando-se congelamento lento com annealing apresentou os melhores resultados.
Subject: Freeze-drying
Freezing
Bovine pericardium
Country: Brasil
Editor: Tecpar
Citation: Brazilian Archives of Biology and Technology, v.52, n.6, p.1493-1504, 2009
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1516-89132009000600021
Address: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000600021
http://www.scielo.br/pdf/babt/v52n6/a21v52n6.pdf
Date Issue: 2009
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